Nema povećanog rizika od smrti povezanog s većim unosom životinjskih proteina
23.08.2025. 17:33
23.08.2025. 17:23
| Applied Physiology Nutrition and Metabolism | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Konzumiranje hrane životinjskog podrijetla nije povezano s većim rizikom od smrti, a čak može ponuditi i zaštitne koristi od smrtnosti povezane s rakom, otkriva novo istraživanje.
Zapravo, podaci studije su pokazali skromno, ali značajno smanjenje smrtnosti povezane s rakom među onima koji su jeli više životinjskih proteina.
Kada su u analizu bili uključeni i biljni i životinjski proteini, rezultati su ostali dosljedni, što sugerira da biljni proteini imaju minimalan utjecaj na smrtnost od raka, dok životinjski proteini mogu ponuditi mali zaštitni učinak.
Kada se uzmu u obzir i opservacijski podaci, jasno je da i hrana od životinjskih i biljnih proteina potiče zdravlje i dugovječnost, ističu stručnjaci.