Nesteroidne protuupalne lijekove treba izbjegavati nakon srčanog udara


Nesteroidne protuupalne lijekove treba izbjegavati nakon srčanog udara

Ukoliko ste doživjeli srčani udar i trenutno uzimate antitrombotike, lijekove protiv zgrušavanja krvi, tada ne bi trebali istovremeno uzimati i nesteroidne protuupalne lijekove, koji se koriste za ublažavanje boli, jer njihova istovremena primjena povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i/ili teškog krvarenja, ukazuje nova studija provedena u Danskoj.

U istraživanju je sudjelovalo oko 62.000 pacijenata koji su preživjeli srčani udar između 2002. i 2011. godine. Pacijenti su nakon srčanog udara kao antitrombotsku terapiju dobivali acetilsalicilnu kiselinu i klopidogrel.

U nesteroidne protuupalne lijekove koji se obično koriste za ublažavanje boli u mišićima i boli uzrokovane artritisom ubrajaju se ibuprofen, naproksen, diklofenak, acetilsalicilna kiselina, celekoksib i dr.

Smatra se da spomenuti srčani bolesnici ne bi uopće trebali uzimati nesteroidne protuupalne lijekove, osim niskih doza acetilsalicilne kiseline.

Inače, i druga ranija studija je ukazala na vezu između kardiovaskularnih komplikacija i primjene nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Izvor:
JAMA