Njemački liječnici savjetuju: Hodajte po ledu poput pingvina


Njemački liječnici savjetuju: Hodajte po ledu poput pingvina

Obzirom na velike hladnoće i poledicu, te kako bi se spriječili padovi i ozljede, liječnici iz Njemačkog društva za ortopediju i traumatologiju (DGOU), savjetuju građanima da po ledu hodaju poput pingvina, vrlo sporo, s malim koracima.

Da bi hodali poput pingvina trebate svoj torzo nagnuti prema naprijed te težište prebaciti na prednju nogu, time se dobiva veća stabilnost i smanjuje rizik od gubitka ravnoteže i pada.

Inače, ljudi, kad normalno hodaju, težinu ravnomjerno raspoređuju na prednju i stražnju nogu, što prema mišljenju liječnika povećava rizik od padova na skliskim površinama.

Za vrijeme snježnih padalina i poledice ortopedi i kirurzi imaju pune ruke posla. Naime, usljed padova dolazi do niza ozljeda, od modrica i razderotina, do istegnuća ligamenata i prijeloma kostiju. Posebno su opasne ozljede glave i kuka. Riziku od padova i prijeloma osobito su izložene osobe starije životne dobi zbog slabijih refleksa. Također, valja imati na umu da su zbog njihovog općeg stanja, ozljede u njih znatno teže.

pingvinov-hod-1

Izvor:
DGOU