Novi biomarker u mokraći može pomoći u otkrivanju agresivnog raka prostate


Novi biomarker u mokraći može pomoći u otkrivanju agresivnog raka prostate

Znanstvenici s UCLA i University of Toronto identificirali su novi biomarker u mokraći koji može pomoći u otkrivanju agresivnog raka prostate, što potencijalno može spasiti stotine tisuća muškaraca svake godine od nepotrebnih operacija i radioterapijskih tretmana.

Rak prostate se može lako dijagnosticirati, ali razvrstavanje bolesnika u rizične skupine predstavlja izazov. Postojeći alati, koji uključuju PSA testove i biopsije, imaju visoke stope pogrešaka i mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije kao što su infekcije opasne po život.

Testiranje biomarkera u mokraći je neinvazivno i pomaže u razlikovanju sporo rastućih karcinoma od onih potencijalno opasnih po život.

Trenutnim alatima za skrining, se u oko 25 do 40 posto muškaraca dijagnosticira klinički beznačajna bolest, što znači da rak prostate sporo raste i najvjerojatnije neće imati značajnije štetne posljedice po zdravlje. Ipak, ti ​​se muškarci i dalje često liječe, što dovodi do velikih troškova i za pojedinca i za sustav zdravstvene zaštite. Dodatnih 20 do 35 posto muškaraca s dijagnozama raka prostate ne dobiva odgovarajuću terapiju i često pati od recidiva bolesti.

Valja istaknuti da je novi biomarker bio uspješan u identifikaciji visoko rizičnih pojedinaca i postigao sličnu točnost u usporedbi s invazivnim tkivnim testovima. U studiji je test točno identificirao 80 posto agresivnih vrsta raka.

Izvor:
JNCI: Journal of the National Cancer Institute