Novom testu za dijagnosticiranje tuberkuloze potrebno manje od 2 sata


Novom testu za dijagnosticiranje tuberkuloze potrebno manje od 2 sata

Novi molekularni test za tuberkulozu razvijen od strane tvrtke Cepheid može dijagnosticirati tuberkulozu i njen oblik koji je otporan na lijekove daleko lakše i brže nego ostali trenutno dostupni testovi.

U istraživanju provedenom na 1.730 bolesnika sa sumnjom na tuberkulozu i njen oblik koji je otporan na lijekove za tuberkulozu, rifampin ili rifampicin, test Xpert MTB/RIF uspješno je otkrio 98 posto svih slučajeva za manje od dva sata.

"U roku od dva sata, ne samo da možete imati dijagnozu, već možete imati i dobru ideju o rasponu lijekova koje možete koristiti", istaknuo je Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti te dodao da su mogućnostinovog testa neusporedive s trenutnim metodama testiranja.

Naime trenutni testovi za otkrivanje tubekuloze jedva da su poboljšani u proteklih 125 godina. Dok su testovima za otkrivanje oblika tuberkuloze koji su otporni na lijekove potrebni mjeseci za dobivanje rezultata, a i slabo su osjetljivi. 

Tuberkuloza je kronična zarazna bolest koju uzrokuje mikobakterij tuberkuloze (Mycobacterium tuberculosis). Mikobakterij tuberkuloze je acido-alkoholno-rezistentan mikroorganizam dužine 1 do 8 mikrona, striktni je aerob, a građen je od proteina, lipida i polisaharida. U 90 posto slučajeva tuberkuloza se manifestira u plućima, a u 10 posto slučajeva lokalizirana je u drugim organima (pleura, perikard, limfni čvorovi, kosti, urogenitalni sustav itd.). 

Tuberkuloza se širi kapljičnim putem, a izvor zaraze je osoba koja boluje od aktivne tuberkuloze pluća.

Izvor:
Reuters