Obilježavanje Svjetskog dana spirometrije testiranjem plućne funkcije


Obilježavanje Svjetskog dana spirometrije testiranjem plućne funkcije

Hrvatsko pulmološko društvo Hrvatskoga liječničkog zbora potaknuto inicijativom Europskog respiratornog društva i Europske zaklade za pluća uključilo se u obilježavanje Svjetskog dana spirometrije, što se održava diljem svijeta.

Savez europskih respiratornih specijalista (FERS) i Europska zaklada za pluća (European Lung Foundation) pozivanjem na obilježavanje Svjetskog dana spirometrije žele upozoriti na zanemarenu činjenicu da su plućne bolesti vodeći uzrok smrti u svijetu, a brojke su i dalje u porastu!

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB), rak pluća, tuberkuloza i plućne infekcije odgovorni su za 4 milijuna smrti godišnje.

U posljednja tri desetljeća smanjio se broj smrti zbog srčanog i moždanog udara te raka, a u  isto vrijeme smrtnost od KOPB-a se udvostručila.

U svijetu je 300.000.000 astmatičara, i više od 200.000.000 bolesnika s KOPB-om.

Mnoge se plućne bolesti mogu spriječiti ili bolje kontrolirati i liječiti ako se otkriju u svojoj početnoj fazi – npr. astma i KOPB. Naime astma i KOPB često su puta neprepoznate, nedijagnosticirane i neodgovarajuće liječene, i manjkavo prevenirane.

Spirometrija je jednostavni test za otkrivanje starosti (i zdravlja) pluća te nekih plućnih bolesti u ranoj fazi (astma i KOPB). Ispitivanje plućne funkcije je jednostavno, bezbolno i ne traje niti 10 minuta.

"

Testiranje plućne funkcije spirometrijom

Danas, 27.06. 2012. od 10 do 14 sati sve zainteresirane osobe mogu na Trgu kralja Tomislava, preko puta ulaza u Glavni željeznički kolodvor testirati svoju plućnu funkciju pomoću spirometrije.

"