Obilježen 5. dan mimoza - Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice


Obilježen 5. dan mimoza - Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice

Uoči Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternica u više od 30 gradova diljem Hrvatske obilježen je 5. Dan Mimoza - Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice, pritom su se dijelili edukativni materijali i simbolično prodavale grančice mimoze i prigodne poštanske marke kako bi se upozorilo na mogućnosti sprečavanja nastanka raka vrata maternice od kojeg svaki treći dan umre jedna žena.

Nakon raka dojke i raka debelog crijeva, rak vrata maternice treći je najčešći oblik raka u žena kojeg se u svijetu na godinu dijagnosticira oko 500 tisuća novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 250 tisuća žena umre od te bolesti. U Hrvatskoj se svaki dan jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, a svaki treći dan od te zloćudne bolesti umre jedna žena. U našoj zemlji oko 1.700 žena trenutačno boluje od raka vrata maternice, svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 100 žena na godinu umre od posljedica ove bolesti.

Hrvatski sabor proglasio je lani treću subotu u siječnju Danom mimoza - Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice kako bi se upozorilo da su edukacija, cijepljenje i probir temelj dobre prevencije raka vrata maternice.

"Od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti ni jedna žena budući da imamo dva jaka oružja u svojim rukama, a to su dijagnostika Papa testom i cjepivo. Liga se zato zauzima da se napokon počne s provedbom Nacionalnog programa za sprečavanje raka vrata maternice koji uključuje edukaciju, cijepljenje i odlazak na redovite ginekološke preglede s Papa testom." rekao je predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka dr.sc. Damir Eljuga.