Određeni lijekovi mogu smanjiti učinkovitost hitne kontracepcijske tablete


Određeni lijekovi mogu smanjiti učinkovitost hitne kontracepcijske tablete

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA)) izdala je priopćenje u kojem upozorava da hitna kontracepcijska tableta s levonorgestrelom, znana i kao pilula za dan poslije, možda neće biti učinkovita ukoliko se istodobno uzimaju i neki drugi lijekovi.

Lijekovi koji mogu utjecati na smanjenje učinkovitosti hitne kontracepcijske tablete s levonorgestrelom su lijekovi za epilepsiju, tuberkulozu, HIV/AIDS i gljivične infekcije. Upozorenje se također odnosi i na biljne lijekove koji sadrže sastojke Gospine trave (trave Svetog Ivana).

Ukoliko namjeravate upotrebljavati hitnu kontracepcijsku tabletu, a istodobno uzimate neki od navedenih lijekova, ili ste ih koristili tijekom zadnja četri tjedna, svakako o tome obavjestite liječnika, medicinsku sestru ili ljekarnika. U tom slučaju je potrebna dvostruka doza hitne kontracepcijske tablete kako bi se postigao željeni učinak.

Inače, što se ranije uzme hitna kontracepcijska tableta nakon nezaštićenog spolnog odnosa, to je bolja njena učinkovitost.

Izvor:
MHRA