Home / Vijesti / Ohrabrujući rezultati eksperimentalnog lijeka za multiplu sklerozu

Ohrabrujući rezultati eksperimentalnog lijeka za multiplu sklerozu

Ohrabrujući rezultati eksperimentalnog lijeka za multiplu sklerozu

Novi eksperimentalni lijek za liječenje multiple skleroze, okrelizumab, pokazao je ohrabrujuće rezultate u liječenju dva oblika multiple skleroze, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da okrelizumab može usporiti napredovanje primarno progresivne multiple skleroze (PPMS) te da može liječiti relapsno-remitentnu multiplu sklerozu (RRMS).

Oko 85 posto oboljelih od multiple skleroze ima relapsno-remitentnu multiplu sklerozu kod koje se izmjenjuju faze poboljšanja i pogoršanja simptoma. Kod primarno progresivne multiple skleroze postoji pak stalna progresija oštećenja.

Okrelizumab je monoklonsko antitijelo koje djeluje tako što cilja određeni dio imunološkog sustava, B limfocite, za koje se vjeruje da uzrokuju oštećenje mijelinske ovojnice. Lijek se daje kao intravenozna infuzija, svakih 6 mjeseci.

Pacijenti s relapsno-remitentnom multiplom sklerozom koji su uzimali spomenuti lijek imali su nižu godišnju stopu relapsa, manji stupanj invalidnosti i značajno smanjenje oštećenja mozga u odnosu na pacijente koji su dobivali interferon beta-1a.

Što se pak tiče pacijenata s primarno progresivnom multiplom sklerozom, u njih je uočeno smanjenje pogoršanja bolesti nakon primjene okrelizumaba. Spomenuti rezultati smatraju se vrlo ohrabrujućim obzirom da do sada niti jedan lijek nije imao tako pozitivne rezultate u fazi III kliničkog ispitivanja za navedeni oblik multiple skleroze.

Izvor:
New England Journal of Medicine

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje