Opstruktivna sleep apneja povezana s bolovima u mokraćnom mjehuru/intersticijskim cistitisom


Opstruktivna sleep apneja povezana s bolovima u mokraćnom mjehuru/intersticijskim cistitisom

Čini se da je opstruktivna sleep apneja (OSA) povezana sa sindromom bolnog mokraćnog mjehura/intersticijskim cistitisom (BPS/IC) kod žena, ukazuju rezultati nedavno objavljene studije.

Naime, rezultati ove studije pokazali su da su simptomi sindroma bolnog mokraćnog mjehura/intersticijskog cistitisa i povezani problemi, češće vidljivi kod žena s rizikom od opstruktivne sleep apneje nego kod žena s niskim rizikom od opstruktivne sleep apneje.

Sindrom bolnog mokraćnog mjehura (također se naziva bol mokraćnog mjehura ili intersticijski cistitis) je kronično, bolno stanje mjehura. Sindrom se odnosi na skup simptoma. Simptomi sindroma bolnog mokraćnog mjehura uključuju: intenzivne bolove u zdjelici (osjećaju se ispod pupka), iznenadni jaki nagoni za mokrenjem, potreba za mokrenjem češće nego obično i buđenje nekoliko puta tijekom noći radi mokrenja. 

Sindrom bolnog mokraćnog mjehura učestaliji je kod žena. Ne zna se što ga uzrokuje ni kako ga liječiti. Simptomi se pojavljuju i nestaju u fazama. Sindrom bolnog mokraćnog mjehura može značajno utjecati na način života, posao, emocionalno zdravlje i odnose.

Izvor:
Sleep and Breathing