Osjetljivost mokraćnog mjehura povezana s čestim uroinfekcijama


Osjetljivost mokraćnog mjehura povezana s čestim uroinfekcijama

Nova studija pokazala je da su žene koje često imaju ponavljajuće infekcije mokraćnog sustava izložene većem riziku da će imati pretjerano osjetljiv mokraćni mjehur, pa čak i onda kada nemaju infekciju.

Naime pokazalo se da su žene koje su prethodne godine imale najmanje tri infekcije urotrakta izložene većem riziku da će često mokriti u manjim količinama te da će češće imati potrebu za mokrenjem nego žene koje nisu imale ponavljajuće infekcije urotrakta (12 vs. 7 puta unutar 24 sata).

Infekcije urotrakta najčešće su uzrokovane gram-negativnim bakterijama koje u mokraćni mjehur ili bubreg dolaze ascedentno, tj. iz donjih dijelova uretre (mokraćne cijevi) ili s područja perineuma (međice). To su: Escherihia coli, Proteus, Pseudomonas, Klebsiella, a od gram-pozitivnih bakterija Enteroccocus.

Predisponirajući čimbenici za nastanak infekcija su opstrukcija mokraćnog sustava (bubrežni kamenci, tumori, anomalije i dr.). Infekciji pridonose i klimatski uvjeti, naime infekcije se češće javljaju u hladnim zimskim mjesecima.

Uzrok ove preosjetljivosti mokraćnog mjehura znanstvenicima još nije poznat, no pretpostavlja se da učestale uroinfekcije mogu uzrokovati trajne promjene na živcima mokraćnog mjehura.

Stoga znanstvenici savjetuju svim ženama koje imaju više od tri uroinfekcije tijekom godine da se jave urologu na pregled.

Izvor:
British Journal of Urology International