Pioglitazon može ublažiti fibrozu jetre kod oboljelih od nealkoholnog steatohepatitisa


Pioglitazon može ublažiti fibrozu jetre kod oboljelih od nealkoholnog steatohepatitisa

Izgleda da primjena pioglitazona, lijeka za dijabetes, može značajno ublažiti fibrozu jetre koja je posljedica nealkoholnog steatohepatitisa, čak i kod pacijenata koji nemaju dijabetes, ukazuje analiza osam studija, od kojih su tri studije proučavale učinak roziglitazon, a njih pet pioglitazona. Također, valja spomenuti da navedeni pozitivni učinak nije uočen nakon primjene lijeka roziglitazona.

Inače, lijekovi pioglitazon i roziglitazon pripadaju skupini lijekova znanoj kao tiazolidindioni. Tiazolidindioni se koriste kako bi pomogli kontrolu razine glukoze u krvi u pacijenata s dijabetesom tipa 2.

Što se pak tiče nealkoholnog steatohepatitisa, on postaje veliki javnozdravstveni problem i vodeći uzrok transplantacije jetre. Nealkoholni steatohepatitis je sindrom koji se razvija u pacijenata koji nisu alkoholičari, a izaziva oštećenje jetre koje se histološki ne razlikuje od alkoholnog hepatitsa. Razvija se najčešće u žena srednje dobi, od kojih mnoge imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili povišenu razinu glukoze ili lipida u krvi.

Svakako, treba spomenuti da u uznapredovalom stadiju, nealkoholni steatohepatitis može uzrokovati cirozu jetre i portalnu hipertenziju.

Izvor:
JAMA Internal Medicine