Potvrđena veza između konzumacije zasićenih masti i srčane bolesti


Potvrđena veza između konzumacije zasićenih masti i srčane bolesti

Prema rezultatima američkog istraživanja, smanjenje unosa zasićenih masti za 1 posto, može smanjiti rizik od srčane bolesti za čak 6 do 8 posto. Smatra se da treba izbjegavati namirnice koje su bogate zasićenim mastima pout maslaca, čokolade, tvrdog sira i crvenog mesa, te više konzumirati cjelovite žitarice i biljne proteine koji sadrže nezasićene masti. Također, treba smanjiti konzumaciju kolača i keksa. Inače, srčana bolest je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu.

Rezultati su pokazali da se od zasićenih masnih kiselina najviše konzumiraju laurinska kiselina, miristinska kiselina, palmitinska kiselina i stearinska kiselina. Ove masne kiseline mogu se naći u crvenom mesu, maslacu, siru, kokosovom i palminom ulju. One čine oko 9 do 10 posto ukupne energije. Svaka od navedenih zasićenih masnih kiselina povezana je s povećanim rizikom od koronarne srčane bolesti.

Jednako tako, pokazalo se da je povećanje unosa zasićenih masnih kiselina za 5 posto povezano s 25 posto većim rizikom od srčane bolesti.

Izvor:
British Medical Journal