Povećanje učestalosti raka maternice povezano s pretilošću


Povećanje učestalosti raka maternice povezano s pretilošću

Kako broj pretilih žena raste, tako raste i broj žena oboljelih od raka maternice, naime, novi statistički podaci iz Velike Britanije ukazuju da se u zadnjih dvadeset godina zbog pretilosti za 54 posto povećala učestalost raka maternice.

U 1993. godini 18,5 žena od 100.000 žena je imalo rak maternice, dok je 2013. godine čak 29 od 100.000 žena imalo rak maternice.

Inače, u 2013. godini je u Velikoj Britaniji zabilježeno oko 9.000 novih slučajeva raka maternice, a trećina njih je bila povezana s prekomjernom tjelesnom težinom.

Poznato je da pohranjivanje dodatnih masnoća u tijelu može povisiti rizik od raka usljed dodatnog povećanja proizvodnje hormona i čimbenika rasta koji potiču rast stanica karcinoma. Pa tako hormoni estrogen i inzulin mogu potaknuti rast stanica sluznice (endometrija) maternice, a zna se da raku endometrija obično prethodi hiperplazija endometrija.

Procjenjuje se da je jedna trećina karcinoma endometrija preventibilna. Inače, rizik od raka endometrija uz genetske čimbenike i stariju životnu dob, povećavaju i tjelesna neaktivnost i hormonska nadomjesna terapija, no ipak 34 posto slučajeva otpada na prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost.

Svakako treba spomenuti da je pretilost povezana s 10 različitih vrsta karcinoma, te je najveći preventabilni uzrok bolesti nakon pušenja. Stoga je izuzetno bitno da se tjelesna težina održava u granicama normale.

Znakovi i simptomi raka endometrija uključuju abnormalno krvarenje iz rodnice nakon menopauze; produženu mjesečnica ili krvarenje između mjesečnica; nenormalan, vodenast ili blijedo-krvavi iscjedak iz rodnice; bol u zdjelici te bol tijekom spolnog odnosa. Zahvaljujući ovim simptomima rak endometrija se obično rano dijagnosticira, pa tako 8 od 10 žena s rakom endometrija preživi najmanje 10 godina.

Izvor:
Cancer Research UK