Povećanje unosa mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od prijeloma kostiju kod starijih osoba


Povećanje unosa mliječnih proizvoda može smanjiti rizik od prijeloma kostiju kod starijih osoba

Povećanje unosa kalcija i proteina upotrebom mliječnih proizvoda kao što su mlijeko, jogurt i sir, povezano je sa smanjenjem padova i prijeloma kostiju kod starijih osoba koje su smještene u ustanove, ukazuje nova studija.

Smatra se da ova nutritivna intervencija ima značajne implikacije kao javnozdravstvena mjera za prevenciju prijeloma kostiju u njezi starijih osoba i potencijalno u široj zajednici.

Inače, konzumacija mlijeka, jogurta i sira, namirnica koje su bogate kalcijem i proteinima, usporava gubitak koštane mase i poboljšava inzulinu sličan čimbenik rasta 1 (IGF-1). Ove namirnice su široko dostupne, ukusne i jeftine, pa njihova konzumacija ne bi trebala predstavljati dodatni problem.

Izvor:
BMJ