Dijagnosticiranje osteoporoze


Dijagnosticiranje osteoporoze

Kako je osteoporoza bolest koja se razvija niz godina prije pojave prvih znakova bolesti, vrlo je važno na vrijeme razgovarati i savjetovati se s liječnikom. Liječnik će vas, utvrdi li u anamnezi čimbenike rizika, uputiti na potrebne preglede. Za žene je vrlo važno takav razgovor obaviti u ranoj postmenopauzi.

Pouzdana metoda otkrivanja osteoporoze jest denzitometrija, tj. mjerenje mineralne koštane gustoće. Mjeri se gustoća lumbalne kralježnice, kukova, distalnog dijela laktane ili palčane kosti, a može se odrediti i gustoća cijelog kostura. Promjene na kralježnici otkrivaju se ranije nego na kukovima, no u starijih osoba je kuk bolji pokazatelj, jer spondiloza može prikriti osteoporozu.

Denzitometrijski probir preporuča se za žene starije od 65 godina, kao i za žene s čimbenicima rizika za osteoporozu, koje su u dobi između 50 i 65 godina.

Na osteoporozu treba posumnjati u osoba koje zadobivaju prijelome nakon blagih, zanemarivih ozljeda, a u starijih i kod nejasnih križobolja.

Kod primjene standardnog radiograma kosti pokazuju smanjenu gustoću i gubitak trabekularne građe, ali se te promjene vide tek kada je izgubljeno oko 30 posto koštanog tkiva.

Zadnja izmjena: 10.04.2012.