Home / Centri A-Z / Osteoporoza

Osteoporoza

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Osteoporoza

Što je osteoporoza?

Osteoporoza je sistemska metabolička bolest kosti karakterizirana smanjenom koštanom masom i promjenama u mikroarhitekturi kosti što dovodi do povećane lomljivosti kosti i povećanja rizika prijeloma.

Procjenjuje se da oko 8 posto stanovništva razvijenih zemalja boluje od osteoporoze. Oko 80 posto bolesnika s osteoporozom su žene, a oko 20 posto muškarci.

Osteoporoza se razvija kao primarno ili kao sekundarno stanje.

Primarna osteoporoza čini oko 95 posto slučajeva osteoporoze, a razlikuju se 3 oblika - idiopatska osteoporoza, osteoporoza tipa I (postmenopauzalna osteoporoza) i osteoporoza tipa II (involucijska ili senilna osteoporoza).

Sekundarna osteoporoza odgovorna je za oko 5 posto svih osteoporoza, a povezana je s drugim bolestima ili lijekovima. Različiti poremećaji mogu uzrokovati sekundarnu osteoporozu.

Povezano s osteoporozom

Osteoporoza je jedna od najčešćih metaboličkih bolesti i zahvaća 8 do 10 posto stanovništva. Osteoporoza je bolest postmenopauzalnih žena i osoba starije dobi, a kako udio populacije starije životne dobi značajno raste, tako raste i broj bolesnika s osteoporozom. Osteoporoza je često neprepoznata, otkriva se tek u 20-25 posto bolesnika.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje