Povišeni kolesterol i trigliceridi povezani s recidivom raka prostate


Povišeni kolesterol i trigliceridi povezani s recidivom raka prostate

Istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 800 muškaraca kojima je zbog raka prostate odstranjena prostata, pokazalo je da su pacijenti koji imaju povišene razine kolesterola i triglicerida izloženi većem riziku od ponovne pojave raka prostate nego pacijenti koji imaju kolesterol i trigliceride u granicama normale.

Muškarci koji su imali razinu triglicerida 150 mg/dl ili više, imali su 35 posto veći rizik od recidiva raka prostate. Dok je svako povišenje razine kolesterola za 10 mg/dl iznad 200 mg/dl bilo povezano s 9 posto većim rizikom od recidiva raka prostate.

Ovi rezultati ukazuju da normalizacija, ili čak djelomična normalizacija razine kolesterola i triglicerida u krvi, može smanjiti rizik od recidiva raka prostate, ističu stručnjaci.

Razina kolesterola i triglicerida može se smanjiti odgovarajućom prehranom i tjelovježbom, ili uporabom lijekova znanih kao statini.

Ne preporuča se uzimanje statina kako bi se spriječio recidiv raka prostate prije nego što klinička istraživanja pokažu smanjuju li oni rizik od raka prostate.

Izvor:
Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention