Prehrana s niskim udjelom glutena narušava zdravlje crijeva iscrpljivanjem ključnih bakterija


Prehrana s niskim udjelom glutena narušava zdravlje crijeva iscrpljivanjem ključnih bakterija

Izgleda da dugoročno smanjenje glutena, često smatrano poboljšanjem zdravlja, zapravo može poremetiti ravnotežu crijevnog mikrobioma, ukloniti ključne mikrobe i potaknuti nakupljanje etanola povezano s upalom i metaboličkim rizicima, pokazuje nova studija.

Gluten je glavna prehrambena komponenta pšenice, a sastoji se od velikih peptida poput gliadina i glutenina. Ljudskim crijevnim proteazama je teško razgraditi ove velike peptide, pa oni izmiču probavi i izazivaju promjene unutar crijevne mikrobiote. Gluten je povezan s nekim bolestima, uključujući necelijakijsku osjetljivost na gluten, celijakiju i glutensku ataksiju.

Pojedinci koji su usvojili način života bez glutena izvijestili su o probavnoj udobnosti, poboljšanoj kontroli težine i općem blagostanju. Međutim, dokazi o ovim zdravstvenim prednostima kod zdravih osoba i dalje nedostaju, a izbjegavanje glutena također može imati nutritivne i metaboličke rizike za one bez poremećaja povezanih s glutenom.

Ova studija je pokazala da je prehrana s niskim udjelom glutena tijekom nekoliko mjeseci izazvala negativne promjene u sastavu crijevne mikrobiote naizgled zdravih odraslih osoba te da dugotrajna konzumacija takve prehrane dovodi do pogoršanja, a ne do stabilizacije crijevne mikrobiote kod zdravih osoba.

Prehrana s niskim udjelom glutena negativno utječe na crijevnu mikrobiotu izazivajući smanjenje mikrobnog bogatstva i smanjenje brojnosti bakterijskih vrsta s prethodno zabilježenim potencijalnim zdravstvenim koristima, poput Akkermansia muciniphila i Bifidobacterium sp. Promjena sadržaja vlakana, zbog zamjene pšenice rižom ili kukuruzom, također utječe na razinu i raznolikost zajednice koja razgrađuje vlakna i populacije koja proizvodi butirat. Glavni metabolički učinak ovih mikrobnih promjena bio je poticanje sinteze etanola. Ovaj nalaz zahtijeva daljnja istraživanja, jer je povećanje ovog metabolita vjerojatno štetno za zdravlje domaćina.

Jednako tako, dugotrajna prehrana s niskim udjelom glutena promijenila je crijevnu mikrobiotu zdravih osoba, pomičući je prema profilu koji je povezan s negativnim zdravstvenim učincima. 

Izvor:
Nutrients