Prehrana s visokim udjelom masti oštećuje formiranje pamćenja zbog disfunkcije autofagije

Suvremeni način života i promjene u prehrani značajno su povećali konzumaciju hrane s visokim udjelom masti, što je doprinijelo naglom porastu prevalencije pretilosti, dijabetesa i metaboličkih poremećaja. Nadalje, prehrana s visokim udjelom masti (HFD) povezana je s kognitivnim oštećenjima i neurodegeneracijom te je dokazano da pogoršava patologiju Alzheimerove bolesti.
Autofagija, ključni proces recikliranja stanica, pomaže u održavanju zdravlja neurona. Nedavne studije pokazale su da oštećena autofagija doprinosi neurodegeneraciji i kognitivnom padu.
Novo istraživanje unaprijedilo je naše razumijevanje kako prehrambene navike utječu na zdravlje mozga. te pružilo nove uvide u to kako prehrana s visokim udjelom masti inducira deficite pamćenja putem autofagnog i lizosomskog oštećenja.
No, jednako tako, rezultati studije sugeriraju da kognitivni pad uzrokovan prehranom nije nepovratan i da se može poboljšati intervencijama u načinu života koje potiču autofagiju, poput vježbanja ili povremenog posta.
Izvor:
PLOS Genetics