Prehrana s visokim udjelom šećera može oštetiti zaštitni sloj sluznice crijeva te dovesti do pogoršanja kolitisa


Prehrana s visokim udjelom šećera može oštetiti zaštitni sloj sluznice crijeva te dovesti do pogoršanja kolitisa

Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da prehrana s visokim udjelom šećera može oštetiti zaštitni sloj sluznice debelog crijeva te dovesti do pogoršanja kolitisa

Inače, kolitis predstavlja veliki javnozdravstveni problem, kako u SAD-u, tako i u drugim zemljama Zapada. Kolitis može uzrokovati dugotrajni proljev, bolove u trbuhu i rektalno krvarenje.

Zbog mnogo veće prevalencije bolesti u zapadnim zemljama, stručnjaci su prehranu zapadnog stila - bogatu masnoćama, šećerom i životinjskim proteinima - smatrali mogućim čimbenikom rizika. Iako je utvrđeno da prehrana s visokim udjelom masti potiče upalnu bolest crijeva (IBD), uloga šećera bila je kontroverznija.

Ovo istraživanje pokazalo je da je konzumacija glukoze dovela do značajnih promjena u mikrobiomu crijeva. Naime, došlo je do porasta broja bakterija Akkermansia muciniphilaBacteroides fragilis, koje razgrađuju sloj sluzi koji štiti sluznicu debelog crijeva od infiltracije crijevnih bakterija. Također, došlo je do smanjenja broja dobrih bakterija poput Lactobacillusa.

Izvor:
UT Southwestern Medical Center