Endoskopska dijagnostika upalnih bolesti crijeva


Endoskopska dijagnostika upalnih bolesti crijeva

Kronične upalne bolesti crijeva su nezarazne upalne bolesti crijeva nejasnog uzroka. Javljaju se u dva osnovna oblika: Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Bolesti imaju određene sličnosti obzirom da obje zahvaćaju probavnu cijev, kroničnog su tijeka, liječe se sličnim lijekovima, autoimunog su porijekla. Međutim, postoje i značajne razlike obzirom na kliničku sliku i moguće komplikacije.

Crohnova bolest (regionalni enteritis, granulomatozni enteritis, ileokolitis) je kronična upala crijevne stjenke koja se najčešće pojavljuje u najnižem dijelu tankog crijeva (ileumu) i u debelom crijevu, ali se može pojaviti i u bilo kojem drugom dijelu probavnog sustava od usta do čmara (anusa) i čak na koži oko anusa. Točan uzrok nastanka Crohnove bolesti nije u potpunosti razjašnjen. Poznato je da se radi o upali koja zahvaća pojedine dijelove probavne cijevi i to cijelom debljinom stjenke. Zbog toga se upalne promjene mogu širiti prema okolnim organima ili na kožu. Bolest se nešto češće javlja u mlađih ljudi iako se u posljednje vrijeme sve češće otkriva i kod starijih osoba. Pacijenti u početku obično imaju dugotrajno povišenu temperaturu, poremećaj ritma stolice te gubitak tjelesne težine.

Ulcerozni kolitis je također upalna bolest crijeva, ali po definiciji zahvaća isključivo debelo crijevo. Uzrok nastanka bolesti također nije do kraja razjašnjen. Ulcerozni kolitis zahvaća isključivo debelo crijevo, a brojni sitni ulkusi vidljivi su na površini zahvaćene sluznice.  Bolest najčešće počinje u završnim dijelovima debelog crijeva i s vremenom se širi prema gornjim dijelovima. Prvi simptomi uz povišenu temperaturu i grčeve u trbuhu je pojava krvavih proljeva i gubitak na tjelesnoj težini.

Često su u  početku znaci oboljenja vrlo diskretni pa nerijetko prođe i do dvije godine prije postavljanja konačne dijagnoze. Zbog toga su prisutni stalni napori u pronalaženju novih dijagnostičkih metoda za upalne bolesti crijeva, a jedna od njih je videokapsulska endoskopija.  

Obzirom da se Crohnova bolest najčešće pojavljuje na spoju tankog i debelog crijeva (ileokolonična lokalizacija) dijagnozu se najčešće postavlja pregledom debelog crijeva (kolonoskopija) tijekom kojeg se može učiniti i ileoskopija (pregled završnog dijela tankog crijeva). Međutim, bolest zahvaća pojedine segmente, tako da kod pojedinih pacijenata taj završni dio tankog crijeva može biti potpuno urednog nalaza. Promjene na sluznici se tada mogu naći u gornjim dijelovima tankog crijeva koji nisu dostupni pregledu uobičajenim endoskopskim pretragama. Preko 75% oboljelih od Crohnove bolesti ima promjene na nekom od dijelova tankog crijeva. Kod takvih pacijenata je dostupna relativno nova metoda pregleda cijelog tankog crijeva videokapsulom.

Do prije 15-ak godina tanko crijevo je bilo gotovo u potpunosti nedostupno pregledima. Postojale su određene radiološke kontrastne pretrage koje su često bile samo orijentacijske i nisu mogle otkriti početne i blaže promjene sluznice tankog crijeva. Uvođenjem videokapsule gastroenterolozi su dobili prigodu izravno pregledati cjelokupnu sluznicu tankog crijeva i otkriti najsitnije promjene. Najčešći razlozi za pretragu videokapsulskom endoskopijom su: slabokrvnost (anemija) te sumnja na Crohnovu bolest tankog crijeva. Danas u svijetu postoji nekoliko proizvođača videokapsula. Prvu videokapsulu je izumila i na tržište uvela izraelska kompanija Given, sada u sastavu tvrtke  Medtronic. Trenutno se koristimo trećom generacijom videokapsule (SB3) koja je znatno unaprijeđena u odnosu na prvotni model. SB3 je trenutno vjerojatno najnaprednija videokapsula na tržištu koja ima mogućnost prilagodljive brzine snimanja (adaptive frame rate), ovisno o brzini crijevne peristaltike. Operativno vrijeme je preko 10 sati što nam garantira uspješnost pretrage kod gotovo svih pacijenata. Do sada je u svijetu učinjeno više od 1,5 milijuna pregleda ovom tehnikom. Osim kapsule za pregled tankog crijeva još postoje i videokapsule za pregled jednjaka i debelog crijeva.

Postupak je za pacijenta vrlo jednostavan i siguran. Najteži dio je priprema crijeva. Prije svakog pregleda nužno je očistiti crijeva. Protokoli se razlikuju, ali najčešće se primjenjuje čišćenje kao i za kolonoskopiju. Pacijenta se obično ujutro naruči na pretragu kada se proguta kapsula. Nakon aktivacije kapsula prolazi probavnom cijevi i snima fotografije kroz narednih 10-ak sati. Fotografije se bežično prenose na snimač koji pacijent nosi sa sobom. Tijekom tih 10 sati pacijent je slobodan i pretraga se najčešće izvodi ambulantno. Nužno je pri tome strogo poštivanje uputa i ne uzimanje hrane barem 5 sati od početka pretrage jer bi to moglo omesti vidljivost. Na kraju dana se snimač priključuje na računalo te posebni program te fotografije pretvara u film koji liječnik naknadno analizira. Ukoliko je pacijent bio dobro pripremljen za pretragu, fotografije su izvrsne kvalitete i otkrivaju i najsitnije promjene.

Pacijenti često pitaju što s kapsulom nakon pregleda. Ako je sve u redu proteklo, kapsula se izlučuje  stolicom (jednokratna primjena). Očitavanje nalaza može potrajati jer se tijekom snimanja pospremi oko 80.000 fotografija. Danas gotovo da i nema osoba kod kojih se pregled ne smije činiti. Naš je najmlađi pacijent imao četiri godine u trenutku pregleda. Veličina kapsule je slična vitaminskim tabletama tako da gotovo nikome to ne predstavlja problem progutati. Eventualni je oprez potreban kod osoba koje imaju moguća suženja u crijevima. Kod takvih je pacijenata potrebno prije pretrage provjeriti prohodnost crijeva upotrebom  kapsule za provjeru prohodnosti i tada se rizik smanjuje na minimum.

Dijagnostika i praćenje pacijenata oboljelih od ulceroznog kolitisa gotovo je u cijelosti u domeni klasične kolonoskopije, ali uzimajući u obzir ne invazivnost kapsulske endoskopije u određenog broja pacijenata kapsula za pregled debelog crijeva može biti dobro došla alternativa.  Ona je primjenjiva u slučajevima kada je kolonoskopija kontraindicirana ili se ne može napraviti u potpunosti.  Kapsula za pregled debelog crijeva PillCam Colon je nešto veća od kapsule za pregled tankog crijeva jer ima dvije kamere. Dvije su kamere nužne jer je debelo crijevo šire od tankog. Postupak je pacijenta vrlo sličan kao i kod pregleda tankog crijeva, ali ipak nešto zahtjevniji jer je nužno uzimanje lijekova za ubrzavanje crijevne peristaltike. 

Rezultati pregleda videokapsulom mogu značajno promijeniti terapiju u pacijenata ukoliko se pronađu promjene sluznice za koje se nije znalo od prije. Zbog toga se videokapsula danas široko primjenjuje u dijagnostici i praćenju Crohnove bolesti. Dakle, ukoliko postoji sumnja na Crohnovu bolest tankog crijeva, a uobičajene endoskopske pretrage nisu dale rezultate Europsko društvo za gastroenterološku endoskopiju preporuča videokapsulu kao metodu izbora.

Prednosti i nedostaci kapsulske endoskopije

Prednosti:

  • Ne invazivna metoda koja se dobro podnosi.
  • Omogućava izravan prikaz svih dijelova crijeva (tanko i debelo crijevo).
  • Visoka kvaliteta fotografija.

Nedostaci:

  • Viša cijena u odnosu na ostale načine pregleda crijeva.
  • Nemogućnost uzimanja uzoraka.

Zadnja izmjena: 25.08.2019.