Previše sjedenja može smanjiti izglede za preživljavanje raka debelog crijeva


Previše sjedenja može smanjiti izglede za preživljavanje raka debelog crijeva

Prema mišljenju američkih stručnjaka osobe s dijagnosticiranim rakom debelog crijeva koje provode puno svog slobodnog vremena sjedeći izložene su većem riziku od umiranja.

Dok fizički aktivne osobe s dijagnosticiranim rakom debelog crijeva imaju bolje šanse za preživljavanje.

Pretpostavlja se da se u osoba koje su fizički aktivne razvija manje agresivan rak nego u neaktivnih osoba.

Mišljenje se temelji na rezultatima istraživanja koje je provedeno na gotovo 2.300 bolesnika s rakom debelog crijeva koji se nije proširio izvan debelog crijeva.

Tako se pokazalo da su bolesnici koji su vježbali npr. hodali 150 minuta tjedno, imali 28 posto manji rizik od smrti nego bolesnici koji su bili manje fizički aktivni.

Jednako tako, pokazalo se da su bolesnici koji su tijekom dana sjedili šest ili više sati imali 36 posto veći od umiranja nego bolesnici koji su sjedili manje od tri sata dnevno.

Inače, tjelovježba poboljšava stanje kardiovaskularnog sustava i mišića, snižava krvni tlak i kolesterol te poboljšava razinu šećera u krvi. Štoviše, prednosti tjelovježbe u održavanju normalne tjelesne težine i poboljšavanju snage i izdržljivosti su neosporne.

Dok sjedenje tijekom dužeg vremenskog perioda može dovesti do neželjene razine inzulina i šećera u krvi, koja može hraniti tumor, te povećati rizik od recidiva i smrti.

Također, postoje dokazi da dugotrajno sjedenje povećava "oksidativni stres" na stanice te narušava ravnotežu hormona.

Izvor:
Journal of Clinical Oncology