Previsoka razina HDL-a može biti štetna po zdravlje srca


Previsoka razina HDL-a može biti štetna po zdravlje srca

Dosada se smatralo da je lipoprotein visoke gustoće (HDL), znan i kao "dobri" kolesterol, dobar za zdravlje srca, u odnosu na lipoprotein niske gustoće (LDL), znan kao "loši" kolesterol, no rezultati nove studije su pokazali da jako visoke razine HDL-a mogu ustvari biti štetne po zdravlje srca. Naime, pokazalo se da su visoke razine HDL-a povezane s većim rizikom od srčanog udara i smrti, u pacijenata koji su već imali srčane probleme.

Ovi rezultati se temelje na približno četiri godine praćenja razina kolesterola i bolesti srca kod gotovo 6.000 ispitanika.

Pacijenti u kojih je HDL bio niži od 41 mg/dL, ili viši od 60 mg/dL, bili su izloženi većem riziku od srčanog udara i prijevremene smrti. I to posebice pacijenti s razinom HDL-a višom od 60 mg/dL, naime, u njih je rizik od srčanog udara ili smrti od srčane bolesti bio čak 50 posto veći nego u pacijenata u kojih su se razine HDL-a kretale između 41 i 60 mg/dL.

Također, valja spomenuti da je rizik od srčanog udara i smrti od srčane bolesti bio izraženiji kod žena s povišenim HDL-om.

Inače, od ranije je poznato da više razine HDL-a u nekim slučajevima mogu doprinijeti sužavanju arterija.

Pacijenti s vrlo visokim HDL kolesterolom trebali bi pokušati djelovati na druge modificirajuće čimbenike rizika za srčanu bolest poput visokog krvnog tlaka, pušenja i pretilosti, kako bi smanjili svoj rizik od kardiovaskularne bolesti.

Izvor:
European Society of Cardiology meeting