Primjena antipsihotika kod demencije povezana s povećanim rizikom od ozbiljnih štetnih ishoda


Primjena antipsihotika kod demencije povezana s povećanim rizikom od ozbiljnih štetnih ishoda

Korištenje antipsihotika u osoba s demencijom povezano je s povećanim rizikom od širokog spektra ozbiljnih štetnih ishoda, uključujući moždani udar, krvne ugruške, srčani udar, zatajenje srca, prijelome, upalu pluća i akutnu ozljedu bubrega, u usporedbi s neupotrebom, otkriva nova studija.

Ovi rezultati pokazuju znatno širi raspon štetnosti povezanih s uporabom antipsihotika kod osoba s demencijom nego što je prethodno priznato u regulatornim upozorenjima, s najvećim rizicima ubrzo nakon početka uzimanja lijekova, što naglašava potrebu za povećanim oprezom u ranim fazama liječenja.

Unatoč sigurnosnim problemima, antipsihotici se i dalje naširoko propisuju za bihevioralne i psihološke simptome demencije kao što su apatija, depresija, agresija, tjeskoba, razdražljivost, delirij i psihoza.

Prethodna regulatorna upozorenja pri propisivanju antipsihotika za ove simptome temelje se na dokazima o povećanim rizicima od moždanog udara i smrti, a dokazi o drugim štetnim ishodima su bili manje uvjerljivi.

Izvor:
BMJ