Protuupalna prehrana povezana s duljim preživljavanjem kod pacijenata s rakom debelog crijeva

Pacijenti s rakom debelog crijeva koji su konzumirali protuupalnu prehranu tijekom kliničkog ispitivanja pokazali su dulje ukupno preživljavanje nakon liječenja u usporedbi s onima na proupalnoj prehrani. Jednako tako, pokazalo se da bavljenje višim razinama tjelesne aktivnosti može pojačati pozitivan utjecaj na preživljavanje.
Pacijenti koji su konzumirali najviše proupalnih namirnica imali 87 posto veći rizik od smrti od onih koji su konzumirali najmanje proupalnih namirnica.
Rak debelog crijeva je treći najčešće dijagnosticirani rak u svijetu i drugi vodeći uzrok smrti povezane s rakom. Medijan 5-godišnjeg preživljavanja za pacijente s rakom debelog crijeva u trećem stadiju iznosi oko 80 posto, iako 25 do 35 posto pacijenata doživi ponovnu pojavu raka tijekom tog vremena.
Ova studija pruža dodatne dokaze da prehrana i tjelesna aktivnost mogu biti važni za poboljšanje ishoda i preživljavanja kod pacijenata s rakom debelog crijeva u trećem stadiju.
Proupalna prehrana uključuje veće količine crvenog mesa, prerađenog mesa, rafiniranih žitarica i pića zaslađenih šećerom, dok protuupalna prehrana često uključuje kavu, čaj i razno povrće, uključujući lisnato zeleno povrće.