Prva kontracepcijska pilula bazirana na prirodnom estradiolu napokon i u Hrvatskoj


Prva kontracepcijska pilula bazirana na prirodnom estradiolu napokon i u Hrvatskoj

Kompanija Bayer Schering Pharma danas je predstavila novu kontracepcijsku pilulu Qlairu® koja će se od ovog mjeseca moći nabaviti u Hrvatskoj. Qlaira® je prva kontracepcijska pilula koja oslobađa prirodni estradiol, koji je identičan hormonu estrogenu koji proizvodi žensko tijelo. Na ovaj način, ženama je ponuđen novi izbor i predstavljena potpuno nova klasa kontracepcijskih pilula.

"Qlaira® se na tržištu Europe pojavila prije gotovo dvije godine i do sada je registrirana u 61 zemlji svijeta, a veliko nam je zadovoljstvo istaknuti da je među njima i Hrvatska. S Qlairinim® dolaskom na tržište Bayer Schering Pharma je počela novo poglavlje u povijesti kontracepcijskih pilula", rekao je dr. Željko Dubravac iz Bayer Schering Pharme te dodao kako Qlaira® predstavlja daljnji korak u razvoju kontracepcijskih pilula.

Kako sve više žena želi ovakve kontracepcijske pilule pokazalo je i europsko istraživanje iz 2006. godine, gdje je impresivnih 70% žena ustvrdilo da im je vrlo važno koristiti pilule koje su bazirane na prirodnom hormonu. Isto tako, prema rezultatima istraživanja koje je u Hrvatskoj provedeno u ožujku ove godine, čak 45 posto žena odgovorilo je da sadržaj prirodnog hormona utječe na njihovu odluku o uzimanju kontracepcijskih pilula.

Tijekom posljednjih 50 godina estrogenska komponenta u kontracepcijskim pilulama je ostala ista. Tek pojavom Qlaire® po prvi puta je postalo moguće da se razviju pilule bazirane na prirodnom estradiolu zbog jedinstvenog načina doziranja koje je omogućilo zadovoljavajuću razinu kontrole krvarenja.

"Jedna od osnovnih karakteristika Qlaire® je da je ona dizajnirana da djeluje u koordinaciji sa ženskim tijelom tako što pilule pružaju odgovarajuću razinu hormona ovisno o danu ciklusa. Na taj je način omogućena dobra kontrola ciklusa i pouzdan kontraceptivni učinak", rekao je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, predstojnik Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode Petrova - KBC Zagreb te dodao kako žene imaju različite potrebe za kontracepcijom pa je važno da u ponudi imaju nove kontracepcijske opcije koje najbolje odgovaraju njihovom načinu života. Naglasio je kako je vrlo važno da se žene prije uzimanja bilo koje vrste kontracepcije, pa tako i Qlaire®, posavjetuju sa svojim ginekologom.

Qlaira® sadrži 28 pilula od kojih je 26 aktivnih, a posljednje dvije su placebo, kako se ne bi prekidao kontinuitet uzimanja pilula.

Što se tiče kontraindikacija vezanih uz primjenu Qlaire®, vrijedi isto što i za ostale kontracepcijske pilule. Primjena opojnih droga i pretilost dodatno povećavaju rizik od neželjenih posljedica.

Qlaira® se izdaje na liječnički recept, uz nadoplatu od 122 kune.