Prva međunarodna konferencija "Inovativna zdravstvena inicijativa"


Prva međunarodna konferencija "Inovativna zdravstvena inicijativa"

Prva međunarodna konferencija "Inovativna zdravstvena inicijativa" održati će se u Rovinju od 12. do 14. listopada 2012., u kongresnom centru hotela Lone. iZ! konferencija je neprofitni susret svih sudionika zdravstvenog sustava i drugih zainteresiranih strana Republike Hrvatske i zemalja u okruženju s ciljem boljeg razumijevanja nadolazećih promjena u zdravstvu te pronalaženja optimalnih, inovativnih rješenja i odgovora na opće demografske promjene, globalne i lokalne ekonomske trendove, strukturne i proceduralne promjene vezane uz pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Konferencija će okupiti vodeće stručnjake iz državnih institucija, privatnog sektora, udruga i svih ostalih zainteresiranih strana za zdravstvo iz zemlje, regije i Europske unije, koji će kroz zajednički dijalog, svojim znanjem i iskustvom omogućiti bolje razumijevanje budućih i neminovnih promjena u zdravstvenim sustavima Republike Hrvatske, susjednih zemalja i Europske Unije. Konferenciji će se pridružiti i predstavnici udruga pacijenata koji će s ostalim sudionicima konferencije podijeliti svoja iskustva, prijedloge i očekivanja u smislu najboljih rješenja za krajnje korisnike tj. pacijente.

Konferencija je prvenstveno namijenjena svima koji sudjeluju u kreiranju organizacije i financiranja zdravstvenih sustava, predstavnicima udruga pacijenata, stručnjacima koji se bave područjem lijekova i procjene zdravstvenih tehnologija, osiguravateljima i farmaceutskoj industriji.

Prva međunarodna konferencija u organizaciji CARPC-a (Croatian Association of Research-based Pharmaceutical Companies) i partnera ima u potpunosti otvoren koncept i na taj način omogućuje svim sudionicima da svojim inicijativama obogate program iZ! konferencije. Susretu će se pridružiti i sami pacijenti koji će sa sudionicima podijeliti svoja iskustva.

Glavne teme konferencije su:

  • perspektiva ekonomike zdravstva,
  • odgovor zdravstvenih sustava na demografske promjene,
  • uspostava financijske održivosti sustava zdravstva kao važnog elementa gospodarske stabilnosti zemlje,
  • povećavanje učinkovitosti zdravstvenih sustava u vremenu krize,
  • lijek kao vrijednost, a ne trošak,
  • medicina utemeljena na dokazima i procjena zdravstvenih tehnologija.

Pored stručnog dijela programa, u sklopu konferencije organizirana je i aktivnost humanitarnog karaktera s ciljem ukazivanja na problematiku i mogućnosti poboljšanja zdravstvene skrbi najtežih bolesnika, i to putem projekta "Čini dobro, osjećaj se dobro" koji pokreće Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Hrvatska udruga inovativnih proizvođača lijekova pridružuje se kao partner u dijelu projekta koji se odnosi na opremanje multimedijskog edukacijskog centra za zdravstvene profesionalce, volontere, oboljele i članove njihovih obitelji donacijom ukupnih prikupljenih sredstava.

Akcijom "Čini dobro, osjećaj se dobro“ želi se motivirati sve nadležne za prihvaćanje i brzu primjenu Nacionalne strategije o palijativnoj skrbi te kvalitetno uključiti sve zainteresirane u razne volonterske aktivnosti.

Dodatne informacije: