Pržena i slana hrana najopasnija u smislu rizika od moždanog udara


Pržena i slana hrana najopasnija u smislu rizika od moždanog udara

Studija provedena u SAD-u na više od 20.000 ispitanika u dobi od 45 i više godina, pokazala je da bi pržena i slana hrana mogla biti najopasnija u smislu rizika od moždanog udara.

Naime pokazalo se da su osobe koje gotovo svaki dan jedu hranu poput pržene piletine, prženih krumpirića, mesnih prerađevina i slanog zelenog povrća, izložene 30 posto većem riziku od moždanog udara nego osobe koje rijetko konzumiraju takvu hranu.

Također, pokazalo se da su osobe koje su prakticirale biljnu prehranu imale 15 do 26 posto manji rizik od moždanog udara nego osobe koje su konzumirale voće i povrće samo jednom tjedno.

Moždani udar je četvrti vodeći uzrok smrti u SAD-u. Smatra se da se oko 80 posto moždanih udara može spriječiti. Ukoliko ste tjelesno aktivni, te prestanete pušiti, vaš rizik od moždanog udara može se dramatično smanjiti.

Izvor:
American Stroke Association annual meeting