Psihoterapija povezana sa zdravijim razinama hormona stresa


Psihoterapija povezana sa zdravijim razinama hormona stresa

Rezultati istraživanja provedenog na 63 ispitanika s velikim depresivnim poremećajem pokazali su da psihoterapija u kombinaciji s farmakoterapijom kao terapija depresije ne samo da smanjuje anksioznost nego poboljšava i razinu kortizola, hormona stresa.

Ispitanici u istraživanju bili su podijeljeni u dvije skupine: 29 ispitanika primalo je kombiniranu terapiju koja je uključivala farmakoterapiju i psihoterapiju, a 34 ispitanika dobivalo je monoterapiju, koja je uključivala samo farmakoterapiju.

Prisutnost simptoma depresije bila je testirana u redovitim dnevnim razmacima tijekom osam mjeseci.

Nakon osam mjeseci pokazalo se da iako je u obje skupine ispitanika došlo do ublažavanja simptoma depresije, smanjenje anksioznosti bilo je veće u ispitanika na kombiniranoj terapiji. Jednako tako razine hormona stresa, kortizola, bile u normalnijim granica kod ispitanika na kombiniranoj terapiji.

Stoga je prema mišljenju znanstvenika razvidno da je dodatak psihoterapije pomogao u smanjivanju anksioznosti te je imao dugoročni pozitivan učinak na razinu hormona stresa. 

Kortizol je hormon kore nadbubrežne žlijezde koji u zdrave osobe ima određeni dnevni ritam, ujutro (oko buđenja) ga se luči više, predvečer manje. Kortizol se proizvodi kako bi se pomoglo tijelu da se oporavi od stresa i ponovno uspostavi svoju fiziološku stabilnost.

Izvor:
Psychotherapy and Psychosomatics