Rak testisa veća prijetnja za mlađe muškarce


Rak testisa veća prijetnja za mlađe muškarce

Prema mišljenju stručnjaka, obzirom da se rak testisa najčešće javlja u mlađih muškaraca, oni bi trebali znati znakove i simptome bolesti. Rak testisa se najviše javlja u muškaraca u dobi od 15 do 40 godina. Ukoliko se otkrije na vrijeme, rak testisa je izlječiv.

Znakovi raka testisa uključuju bezbolno oticanje testisa ili stvaranje kvržice veličine graška u testisu; osjećaj težine u skrotumu (mošnji); tupu bol u preponama ili skrotumu te osjetljivost grudi ili rast grudi. Valja istaknuti da samo 10 posto pacijenata s rakom testisa ima bolove u testisima.

Ukoliko se rak testisa proširi na druge dijelove tijela, u pacijenata može doći do razvoja boli u leđima, oticanja limfnih čvorova na vratu, otežanog disanja, boli u prsima ili kašlja.

Muškarci koji su izloženi većem riziku od raka testisa trebali bi svaki mjesec učiniti samopregled testisa. Čimbenici rizika za rak testisa uključuju pozitivnu obiteljsku povijest raka testisa, povijest raka testisa, nespuštene testise pri rođenju i neplodnost.

Dijagnoza u ranoj fazi bolesti može značiti razliku između izravnog kirurškog liječenja i potencijalne kemoterapije, zračenja i višestrukih operacija, ističu stručnjaci.

Izvor:
UT Southwestern Medical Center