Rano dijagnosticiranje raka debelog crijeva presudno za poboljšanje preživljavanja


Rano dijagnosticiranje raka debelog crijeva presudno za poboljšanje preživljavanja

Prema mišljenju stručnjaka, rano dijagnosticiranje raka debelog crijeva presudno za poboljšanje stope preživljavanja u pacijenata s rakom debelog crijeva. Obzirom da je rak debelog crijeva u porastu, posebno među mlađim ljudima, važno znati njegove simptome i kako ga spriječiti.

Rizik od raka debelog crijeva jednak je za muškarce i žene. Za većinu ljudi rutinski probir trebao bi započeti u dobi od 50 godina, no za osobe s obiteljskom povijesti raka debelog crijeva i ranije.

Najkritičniji čimbenik rizika za rak debelog crijeva za osobe mlađe od 50 godina je obiteljska povijest i povijest određenih genetskih mutacija koje bi mogle predisponirati oboljevanje od raka debelog crijeva u mlađoj životnoj dobi.

Mlađe osobe s rođacima prvog stupnja s rakom debelog crijeva pod najvećim su rizikom i trebali bi biti svjesni svih mogućih znakova i simptoma raka debelog crijeva.

Najvažniji su znakovi iznenadne velike promjene i teškoće u pražnjenju crijeva, krv u stolici, nenamjerno mršavljenje, uža stolica od uobičajene i novonastala anemija.

Što se tiče polipa u debelom crijevu, oni mogu biti dobroćudni, predkancerozni ili zloćudni. Većina polipa je dobroćudna, no određene vrste polipa sklone su razvoju u karcinom.

Izvor:
Hackensack Meridian Health