Redovita konzumacija raznobojnog voća i povrća mogla bi pomoći u prevenciji raka prostate


Redovita konzumacija raznobojnog voća i povrća mogla bi pomoći u prevenciji raka prostate

Muškarci koji redovito konzumiraju raznobojno voće i povrće imaju manju vjerojatnost da će im se dijagnosticirati rak prostate, ukazuju rezultati nove studije. Naime, niz namirnica bogatih određenim mikronutrijentima pomaže u prevenciji raka prostate kao i ubrzavanju oporavka muškaraca koji su podvrgnuti zračenju zbog te bolesti.

Istraživanje je pokazalo da muškarci s koncentracijom likopena u plazmi nižom od 0,25 ug/mL i/ili koncentracijom selena nižom od 120 ug/L, imaju povećan rizik od raka prostate i vjerojatno će biti osjetljiviji na štetne učinke zračenja.

Namirnice koje su bogate likopenom uključuju rajčice, dinje, papaje, grožđe, breskve, lubenice i brusnice. Hrana bogata selenom uključuje bijelo meso, ribu, školjke, jaja i orašaste plodove.

Smatra se, da je bolje jesti namirnice koje su prirodno bogate likopenom i selenom nego uzimati dodatke prehrani, gdje su koristi ograničene.

Rak prostate ostaje jedan od najčešćih i najsmrtonosnijih karcinoma kod muškaraca, ali nedostaci u prehrani povezani s njim i dalje su uglavnom nepoznati. 

Inače, postoje snažni dokazi da prekomjerna tjelesna težina i visina povećavaju rizik od raka prostate. Prehrana bogata mliječnim proizvodima i niskim sadržajem vitamina E također može povećati rizik, ali dokazi su manje jasni.

Izvor:
Cancers