RT-PCR testovi za SARS-CoV-2 imaju lažno negativan rezultat u više od 1 od 5 slučajeva


RT-PCR testovi za SARS-CoV-2 imaju lažno negativan rezultat u više od 1 od 5 slučajeva

Istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s Johns Hopkins Medicine, ukazuje da su RT-PCR testovi za novi koronavirus SARS-CoV-2 u najmanje 20 posto slučajeva lažno negativni, ovisno o vremenu testiranja.

Inače, od početka izbijanja pandemije novog koronavirusa, RT-PCR se rutinski koristio kao dijagnostički test.

Smatra se da je razumijevanje ispravnosti testa od vitalnog značaja jer rezultati često doprinose važnim odlukama, poput toga hoće li se zdravstvenim radnicima dopustiti povratak na posao. Također, valja istaknuti, da lažno negativan rezultat može dovesti do daljnjeg širenja virusa.

Ovo istraživanje pokazalo je da vjerojatnost lažno negativnog rezultata varira ovisno o vremenu od infekcije. Izgleda da koronavirus nije prepoznat odmah nakon infekcije. Prvog dana infekcije, vjerojatnost da će biti postavljena kriva dijagnoza, tj. da će rezultat biti lažno negativan, bila je 100%.

Četvrtog dana od izloženosti virusu čini se da se vjerojatnost lažno negativnog rezultata smanjuje na 67%, a do osmog dana smanjuje se na 20%, nakon čega se ponovno počinje povećavati.

Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je koronavirus teško detektirati RT-PCR-om u danima neposredno nakon infekcije te da stoga u razmatranje treba uzeti i kliničke te epidemiološke podatke.

Izvor:
Annals of Internal Medicine