Seladelpar koristan za pacijente s primarnim bilijarnim kolangitisom


Seladelpar koristan za pacijente s primarnim bilijarnim kolangitisom

Za pacijente s primarnim bilijarnim kolangitisom, primjena agonista delta receptora aktiviranog proliferatorom peroksisoma (PPARδ) seladelpara donosi biokemijski odgovor i normalizaciju alkalne fosfataze, ukazuje nova studija.

Selektivni agonist PPARδ seladelpar izazvao je biokemijske reakcije dok je također smanjio svrbež kod pacijenata s primarnim bilijarnim kolangitisom koji su imali neadekvatan odgovor na ursodeoksikolnu kiselinu ili koji su imali povijest neprihvatljivih nuspojava s ursodeoksikolnom kiselinom.

Primarni bilijarni kolangitis je kronična bolest u kojoj se mali žučni kanali u jetri ozlijeđuju i upale te se na kraju uništavaju. Kada nema žučnih kanala, žuč se nakuplja i uzrokuje oštećenje jetre.

Uobičajeni rani simptomi primarnog bilijarnog kolangitisa su osjećaj umora i svrbež kože. Mnogi ljudi nemaju simptome kada im se prvi put postavi dijagnoza. Stručnjaci nisu sigurni što uzrokuje primarni bilijarni kolangitis, ali geni i okolišni okidači mogu igrati ulogu.

Liječnici dijagnosticiraju primarni bilijarni kolangitis na temelju medicinske i obiteljske povijesti, fizikalnog pregleda i rezultata medicinskih testova. Medicinski testovi koji se koriste za dijagnosticiranje primarnog bilijarnog kolangitisa mogu uključivati krvne pretrage, slikovne pretrage i biopsiju jetre.

Izvor:
New England Journal of Medicine