Sinbiotici uspješni u liječenju atopijskog dermatitisa


Sinbiotici uspješni u liječenju atopijskog dermatitisa

Analiza 6 studija je pokazala da je primjena sinbiotika (kombinacija probiotika i prebiotika) učinkovita u liječenju atopijskog dermatitisa kod djece u dobi od 1 ili više godina, posebice ukoliko sinbiotici sadrže pomiješane sojeve bakterija.

Inače, u posljednje vrijeme se dosta proučava uloga probiotika, prebiotika i sinbiotika kod atopijskog dermatitisa. Mnoge studije su pokazale da probiotici smanjuju incidenciju atopijskog dermatitisa u djece mlađe od 2 godine

Također, treba istaknuti da su neka ranija istraživanja pokazala da probiotici mogu smanjiti rizik od razvoja alergija kod male djece, te ublažiti dojenačke kolike.

Probiotici su živi mikroorganizmi (tzv. "dobre" bakterije) koji se mogu naći u hrani poput jogurta, za koje se vjeruje da imaju povoljne učinke po zdravlje. Oni pomažu u održavanju normalne ravnoteže crijevne mikroflore koja je važna za sazrijevanje imunosnog sustava, razvoj normalne crijevne morfologije, održavanje kroničnog i imunološki posredovanog upalnog odgovora, održavanje funkcije crijevne sluznice, obranu od alergena te pomaganje u prevenciji od pričvršćivanja patogenih mikroorganizama. U crijevima se normalno može naći oko 400 vrsta probiotičkih bakterija, a jedna od najčešćih probiotičkih bakterija je Lactobacillus, koja se može naći u jogurtu.

Prebiotici nisu živi organizmi već tvari koje ljudski organizam ne razgrađuje. Najčešće se radi o neprobavljivim ugljikohidratima iz mlijeka ili raznih vrsta voća i povrća. Razgradnja tih tvari počinje tek u debelom crijevu pod uticajem bakterija. Rastvaranjem se stvara propionska, octena i maslačna kiselina, koja snizuje pH u crijevu i tako uništava patogene mikroorganizme, a podstiče rast i razvoj normalne crijevne flore.

Izvor:
JAMA Pediatrics