Smanjenje ugljikohidrata, a ne kalorija, moglo bi biti ključno za bolje metaboličko zdravlje


Smanjenje ugljikohidrata, a ne kalorija, moglo bi biti ključno za bolje metaboličko zdravlje

Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Surrey sugerira da umjesto drastičnog smanjenja kalorija, ljudi mogu postići slične metaboličke prednosti smanjenjem unosa ugljikohidrata.

U istraživanju, sudionici u dobi od 20 do 65 godina koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu ili su bili pretili, slijedili su tri različita plana prehrane: normalnu dijetu s ugljikohidratima, dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata s uravnoteženim unosom kalorija i dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata sa značajnim ograničenjem unosa kalorija.

Pokazalo se, da se jednostavnim ograničavanjem ugljikohidrata, bez podnošenja ekstremne restrikcije kalorija, mogu iskoristiti metabolički učinci povezani s kratkotrajnim postom. Što sugerira da bi povremeno smanjenje unosa ugljikohidrata moglo biti pristupačniji i održiviji način za ljude da upravljaju i poboljšaju svoje metaboličko zdravlje. 

Valja istaknuti, da iako su sudionici osjećali povećanu glad u danima s niskim unosom ugljikohidrata, to se nije pretvorilo u povećani unos hrane tijekom sljedeća dva dana, što sugerira da bi se tijelo moglo prilagoditi smanjenom unosu ugljikohidrata, što potencijalno olakšava dugoročno pridržavanje ove dijete.

Smatra se, da ovo istraživanje nudi obećavajuću novu perspektivu o prehrambenim intervencijama za metaboličko zdravlje i moglo bi imati utjecaj na upravljanje stanjima kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca i pretilost.

Izvor:
University of Surrey