Sok od rajčice može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularne bolesti


Sok od rajčice može pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularne bolesti

Izgleda da konzumiranje neslanog soka od rajčice može pomoći u snižavanju povišenog krvnog tlaka i LDL kolesterola, ukazuje nova studija. Sistolički krvni tlak smanjio se nakon konzumacije soka od rajčice sa prosječno 141,2 mm Hg na 137,0 mm Hg, a dijastolički krvni tlak sa prosječno 83,3 mm Hg na 80,9 mmHg. Razina LDL kolesterola smanjila se u prosjeku s 155,0 mg/dL na 149,9 mg/dL. Ovi blagotvorni učinci bili su slični kod muškaraca i žena te među različitim dobnim skupinama.

Inače, ovo je prva studija koja je istraživala učinke unosa proizvoda od rajčice ili rajčice na rizik od kardiovaskularne bolesti tijekom godine i tijekom širokog raspona godina.

Smatra se da neslani sok od rajčice poboljšava krvni tlak i serumsku razinu lipoproteina u osoba koje su izložene riziku od kardiovaskularne bolesti.

Izvor:
Food Science & Nutrition