Sok od rajčice može uništiti crijevne bakterije koje mogu naškoditi ljudskom zdravlju


Sok od rajčice može uništiti crijevne bakterije koje mogu naškoditi ljudskom zdravlju

Sok od rajčice može ubiti bakteriju Salmonella Typhi i druge bakterije koje mogu naštetiti zdravlju probavnog i urinarnog trakta ljudi, ukazuju rezultati nove studije.

Znanstvenici su u genomu rajčice otkrili 2 antimikrobna peptida učinkovita protiv bakterije  Salmonella Typhi. Inače, antimikrobni peptidi su vrlo mali proteini koji oštećuju bakterijsku membranu koja ih održava kao netaknute organizme. 

Smatra se, da ovo istraživanje pokazuje da se ljudi mogu pomoću rajčica i soka od rajčice riješiti crijevnih bakterija poput salmonele. Znanstvenici se nadaju da će šira javnost, posebice djeca i tinejdžeri, saznati za ovo otkriće, te htjeti jesti rajčice i piti više soka od rajčica, kao i drugog voća i povrća, jer konzumentima pružaju prirodne antibakterijske prednosti.

Izvor:
Microbiology Spectrum