Stafilokokni toksini mogu pospješiti napredovanje limfoma kože


Stafilokokni toksini mogu pospješiti napredovanje limfoma kože

Poznato je da je naša koža prekrivena milijunima bakterija te da nam većina njih pomaže da ostanemo zdravi, no izgleda da je kod oboljelih od limfoma posrijedi sasvim druga situacija. Naime, istraživanje koje su proveli danski znanstvenici sa Sveučilišta u Kopenhagenu je pokazalo da toksini Staphylococcus-a pomažu stanicama karcinoma da steknu kontrolu nad zdravim stanicama.

Inače, bakterijske infekcije su česte u pacijenata s limfomom kože obzirom da je njihova koža osjetljivija zbog njihove bolesti, a kako bolest napreduje, infekcije su sve češće.

Ovo istraživanje je pokazalo da toksini stafilokoka potiču zdrave stanice na proizvodnju tvari koja pospješuju rast stanica karcinoma. Ostaje otvoreno pitanje može li suzbijanje infekcije usporiti rast stanica raka i na taj način zaustaviti bolest.

Limfomi kože su specifičan tip ne-Hodgkinovog limfoma (NHL) kod kojega se bolest manifestira pretežno na koži. Također, treba spomenuti da su limfomi kože vrlo rijedak karcinom, a u Danskoj svake godine od njih oboljeva oko 50 osoba.

Izvor:
Blood