Sutra se obilježava Dan plavog irisa


Sutra se obilježava Dan plavog irisa

Ove godine će se Dan plavog irisa održati u subotu, 27.5., na zagrebačkom Cvjetnom trgu od 10 do 14 sati u organizaciji Cro Ilco Zagreb i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) te uz sudjelovanje predstavnika iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Dan plavog irisa obilježava se zadnju subotu u svibnju u cilju podupiranja udruge osoba sa stomom obavještavanjem javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva. Manifestaciju će podržati i brojni predstavnici društvenog  i političkog života.

Stoma je otvor na trbušnoj stijenci umjesto uobičajenog mjesta pražnjenja stolice (kolo ili ileostoma) odnosno urina (urostoma).

Ujedno se time želi svratiti pozornost javnosti na potrebu podizanja znanja o raku debelog crijeva, značajnoj mogućnosti prevencije ove bolesti pregledom stolice na okultnu krv te kolonoskopijom. Ovom metodom je moguće i uklanjanje polipa debelog crijeva, čime je ta pretraga ne samo dijagnostička, nego i terapijska metoda.

U državi koja ima visoku pojavnost ove vrste raka, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preventivni pregled, te je izuzetno važna podrška cjelovitog društva kako bi se ovo postiglo.

Debelo crijevo je u Hrvatskoj drugo sijelo po pojavnosti i smrtnosti od zloćudnih novotvorina u oba spola. Od ovog sijela raka godišnje u Republici Hrvatskoj obolijeva prosječno oko 3.000 osoba oba spola, a oko 2.000 ih umire,  što je stabilni trend u posljednjih nekoliko godina. U 2014. godini je rak debelog crijeva otkriven kod 3.121 osobe, a 2015. godine je od te bolesti umrlo 2.056 osoba.

Osim u Zagrebu, Dan plavog irisa će biti obilježen u Bjelovaru, Čakovcu, Rijeci, Delnicama, Krku, Opatiji, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Osijeku, Splitu i Vinkovcima.

Izvor:
HZJZ