Sve više djece izuzetno pretilo


Sve više djece izuzetno pretilo

Istraživanje provedeno u SAD-u na 710.949 djece i adolescenata u dobi od 2 do 19 godina pokazalo je da epidemija pretilosti pogađa djecu više nego ikad. Naime rezultati istraživanja pokazali su da je 7,3 posto dječaka i 5,5 posto djevojčica izuzetno pretilo tj. da je njihov indeks tjelesne mase 35 ili veći.

Prema mišljenju znanstvenika koji su sudjelovali u istraživanju, epidemiji pretilosti pogodovala je kombinacija nedostatka tjelesne aktivnosti i loših prehrambenih navika.

Ekstremna pretilost može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes i srčana bolest. Stoga bez velike promjena u načinu života, ova djeca se suočavaju s 10 do 20 godina kraćim životnim vijekom te će imati zdravstvene probleme u svojim 20-im godinama koji su u pravilu karakteristični za ljude u 40-im ili 60-im godinama.

"Zdravstveni djelatnici, prehrambene tvrtke, lokalne i državne vlasti trebaju pronaći načine kako pomoći educirati, motivirati i osnažiti djecu i odrasle da vode zdraviji život prije nego što bude kasno" savjetovala je nutricionistica Samantha Heller.

Izvor:
HealthDay