Svjetski dan osteoporoze, 20. listopad


Svjetski dan osteoporoze, 20. listopad

Danas se obilježava Svjetski dan osteoporoze, tihe progresivne bolesti u kojoj, bez prevencije, dolazi do postupnog smanjenja koštane mase i propadanja tkiva.

U Hrvatskoj osteoporozu ima oko 250.000 žena, s više od 100.000 prijeloma godišnje, a oko 400.000 žena ima osteopeniju, odnosno slabiju mineralnu gustoću koja se smatra početnim stadijem osteoporoze.
Zabrinjavajući je podatak da se tek trećina bolesnika vrati u normalnu funkciju.
Razgradnja u kostima postaje intenzivnija nakon 40-te godine, kosti postaju krhkije i sklone su prijelomima, ali sve do samog prijeloma simptomi bolesti nisu vidljivi.

Od osteoporoze u svijetu ima 200 milijuna oboljelih, a u Europi 75 milijuna.

Uvriježeno je mišljenje da je osteoporoza ženska bolest i često se povezuje s menopauzom. To je samo djelomično točno, budući da su svaka treća žena i svaki osmi muškarac izloženi riziku od najteže komplikacije osteoporotičnog prijeloma.

Za usporavanje ovog procesa najvažnija je prevencija. Ona uključuje mjere koje treba poduzeti da se postigne najveća moguća koštana masa - prehrana bogata kalcijem i magnezijem, redovita tjelesna aktivnost (preporučuje se hodanje, penjanje, vožnja biciklom, aerobik), hormonska ravnoteža.

Pušenje treba izbjegavati jer izaziva niz štetnih utjecaja na koštano tkivo: ubrzava gubitak koštane mase, snižava razinu estrogena, smanjuje tjelesnu težinu, dovodi do pojave ranije menopauze. Jednako tako i alkohol ometa resorpciju minerala te štetno utječe na razgradnju-izgradnju kostiju.

U prehrani je potrebno posebno pripaziti da se unosi dovoljno kalcija, a to znači što više mlijeka i mliječnih proizvoda, voća i povrća, treba izbjegavati brzu hranu i gazirana pića te alkohol i kavu.