Terapija nivolumabom pomaže oboljelima od Hodgkinovog limfoma


Terapija nivolumabom pomaže oboljelima od Hodgkinovog limfoma

Nova studija pokazala je da nivolumab, humano IgG4 monoklonsko protutijelo, može pomoći u liječenju pacijenata s Hodgkinovim limfomom u kojih ostale terapije nisu dale rezultate.

Hodgkinov limfom je rak bijelih krvnih stanica znanih kao limfociti i jedan je od najčešćih karcinoma u djece i mladih odraslih osoba u SAD-u, s oko 10.000 novih slučajeva svake godine.

Iako su postojeće terapije za liječenje Hodgkinovog limfoma često uspješne u liječenju bolesti, ipak u jedne četvrtine pacijenata dolazi do ponovne pojave bolesti.

U većini slučajeva Hodgkinov limfom reagira na kemoterapiju, no u manjeg broja pacijenata bolest ne reagira na standardnu terapiju, te završava smrću.

Monoklonsko protutijelo nivolumab blokira PD-L1, protein za koji se vjeruje da pomaže stanicama raka da ne budu otkrivene od strane imunosnog sustava.

Ova studija je pokazala da je 86 posto pacijenata koji su dobivali nivolumab bilo živo šest mjeseci nakon terapije te pokazivalo znake odgovora na terapiju. Oko 20 posto njih imalo je ozbiljnije nuspojave, koje nisu bile opasne po život.

Ovi rezultati posebno ohrabruju obzirom da su ostvareni u pacijenata koji su iscrpili druge mogućnosti liječenja, ističu stručnjaci.

Izvor:
Dana-Farber Cancer Institute PR