U Europi sve više oboljelih od sifilisa


U Europi sve više oboljelih od sifilisa

Najnoviji podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je trenutno u Europskoj uniji (EU) zabilježen najveći broj muškaraca koji su zaraženi sifilisom, spolno prenosivom bolešću. Najveći broj oboljelih zarazio se prilikom spolnih odnosa s drugim muškarcima. Trenutno sifilis pogađa više ljudi nego HIV.

Naime, samo je u 2017. godini prijavljeno više od 33.000 novih slučajeva, što je najveći broj od kada je ECDC započeo nadzor. Od 2010. godine incidencija sifilisa se stalno povećava te je sada potvrđeno 260.000 slučajeva.

U 2010. bilo je 4,2 oboljela na 100.000 stanovnika, a u 2017. 7,1 na 100.000 stanovnika, što predstavlja povećanje od 70 posto. Incidencija sifilisa se povećala za više od 100 posto u pet zemalja - Islandu, Irskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Malti.

Sifilis se može uspješno liječiti, no ako ga se ignorira može uzrokovati ozbiljne komplikacije te pospješiti HIV infekciju. Jednako tako, sifilis tijekom trudnoće može utjecati na fetus na mnogo načina, od gubitka fetusa do razvoja kongenitalnog sifilisa kod novorođenčeta.

U 62 posto slučajeva osobe zaražene sifilisom činili su muškaraci koji su imali odnose s drugim muškarcima, u 15 posto slučajeva žene te u 23 posto slučajeva heteroseksualni muškarci. 

Izvor:
ECDC