Uključite se u projekt "Vikendom na Medvednicu"


Uključite se u projekt "Vikendom na Medvednicu"

Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji sa udrugom građana Društvo športske rekreacije Aktivan život nastavlja projekt "Vikendom na Medvednicu" koji započinje već ove nedjelje, 13. svibnja. Svake druge nedjelje svi zainteresirani građani imat će priliku istraživati Medvednicu te se pri tome rekreirati i činiti dobro za svoje srce, ali i zdravlje općenito.

Prema statističkim podacima sve je više oboljelih i pretilih Zagrepčana, pogotovo u populaciji od 25 do 45 godina. S druge strane, po Medvednici planinari, hoda ili trči samo 1 do 2 posto Zagrepčana.

Projekt "Vikendom na Medvednicu" ima za cilj tijekom cijele godine educirati što više građana u svim dijelovima zemlje o važnosti rane dijagnostike i prevencije kardiovaskularnih bolesti, s naglaskom na zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost, a ovaj program omogućava besplatno bavljenje rekreativnim sportom, odnosno hodanje i planinarenje po Medvednici, pod stručnim vodstvom trenera kineziologa i liječnika. Programu se mogu priključiti svi, neovisno o životnoj dobi i fizičkoj spremi, a sve informacije o projektu mogu se pronaći na web stranici www.vikendom.hr.  

Uz "Vikend na Medvednici" od 19. svibnja Zaklada "Hrvatska kuća srca" u suradnji sa Zagrebačkim savezom sportske rekreacije organizira i provodi besplatnu edukaciju i promociju nordijskog hodanja koja će trajati sve do 16. lipnja.  Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Za razliku od normalna hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko hodanje mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi. Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje našem zdravlju. 

Nordijsko hodanje održavat će se svake subote od 19. svibnja do 16. lipnja od 9.00 do 11.00 sati u Parku Bundek i Maksimir, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na e-mail adresu: vnovosel.sportzasve@gmail.com ili putem Facebook stranice Sport za sve.

"Zaklada "Hrvatska kuća srca" podržava brojne projekte koji su vezani uz rekreaciju građana. Prema naputcima Svjetske zdravstvene organizacije preporuča se minimalno 30 minuta tjelesne aktivnosti svakoga dana. To može biti šetnja, trčanje, vježbanje kod kuće ili na otvorenom, bitno je samo da se rekreirate. Vikendom umjesto da sjedite na kavi dođite na Medvednicu ili se pridružite nordijskom hodanju te učinite nešto dobro za svoje srce.", poručila je dr. Ivana Portolan Pajić, iz Zaklade "Hrvatska kuća srca".

Izvor:
Zaklada Hrvatska kuća srca