Unutarmaternični sustav može pomoći u liječenju raka maternice


Unutarmaternični sustav može pomoći u liječenju raka maternice

Prema rezultatima istraživanja provedenog u Italiji unutarmaternični sustav koji otpušta hormon progestin mogao bi pomoći u liječenju mladih žena s dijagnosticiranim rakom maternice u ranom stadiju.

Odgađanjem totalne histerektomije (odstranjivanje maternice) koja se uobičajeno primjenjuje za liječenju raka endometrija, unutarmaternični sustav omogućava ženama da ostanu plodne i da eventualno zatrudne. 

Oko 3 posto do 5 posto žena kojima je dijagnosticiran rak endometrija mlađe su od 40 godina te bi histerektomijom izgubile mogućnost da rode, što je veliki problem obzirom da većina njih nije još imala djecu.

Sudionice istraživanja bile su u dobi od 20 do 40 godina i imale su unutarmaternični sustav znan kao Mirena koji je otpuštao horomon levonorgestrel, a bio je postavljen u njihove maternice na razdoblje od godinu dana. Isto tako ispitanice su jednom mjesečno kroz šest mjeseci dobivale i injekcije hormona koji oslobađa gonadotropin (GnRH) da bi se zaustavila proizvodnja estrogena.

Nakon godinu dana pokazalo se da je kod 95 posto žena s atipičnom hiperplazijom endometrija lezija u potpunosti nestala, dok je 57,1 posto žena s ranim stadijem raka endometrija pozitivno reagiralo na liječenje. 

Unutarmaternični sustav još nije odobren za liječenje raka endometrija, no na veliko se koristi u liječenju endometrioze i abnormalnog krvarenja maternice.

Prisutnost endometriju sličnog tkiva izvan njegovoga prirodnog mjesta, uz određena histološka svojstva (diferencirane žlijezde i stroma), nazivamo endometriozom. To je progresivna, kronična bolest koju poglavito nalazimo u bolesnica reproduktivne dobi. U pravilu zahvaća genitalne organe male zdjelice, rjeđe je nalazimo i na drugim organima trbušne šupljine, kao i izvan nje. Prema lokalizaciji i proširenosti bolesti, javljaju se specifične tegobe.

Oralna primjena hormona za usporenje rasta malignih stanica je sistemska terapija koja ima i brojne nuspojave kao što su osip na koži, mučnina, povraćanje, glavobolja i abnormalno krvarenje maternice.

Izvor:
Annals of Oncology