Urinokultura ne potvrđuje uvijek infekcije mokraćnog sustava


Urinokultura ne potvrđuje uvijek infekcije mokraćnog sustava

Kada liječnici sumnjaju da pacijent ima infekciju urinarnog trakta, oni često zatraže uzorak urina kako bi ga se moglo testirati na prisutnost bakterija. Sada, novo istraživanje ukazuje da je ovaj korak možda nepotreban.

Naime, novo istraživanje je pokazalo da u gotovo jedne četvrtine žena koje su imale znakove infekcije mokraćnog sustava poput jakog pečenja i žarenja prilikom svakog mokrenja, te osjećaja pritiska pri mokrenju, nisu dokazane bakterije u urinu (mokraći).

Ovi rezultati ukazuju da današnji laboratorijski testovi nisu tako dobri u otkrivanju vrlo malih količina bakterija u mokraćnom mjehuru. Također, moguće je da navedeni simptomi nisu posljedica infekcije mokraćnog mjehura nego infekcije ili upale uretre (mokraćne cijevi).

Smatra se da nema potrebe da se urinokultura (urin srednjeg mlaza) radi rutinski, pri sumnji na infekciju mokraćnog sustava, ne samo zato što neki laboratoriji ne mogu otkriti vrlo male količine bakterija, nego i zato što većina žena odmah dobiva antibiotsku terapiju, obzirom da se rezultati urinokulture čekaju više od dva dana.

Inače, infekcije mokraćnog sustava su česte bakterijske infekcije, a većinu infekcija uzrokuje bakterija Escherichia coli.

Izvor:
New England Journal of Medicine