Vazelin povezan s većim rizikom od bakterijske vaginoze


Vazelin povezan s većim rizikom od bakterijske vaginoze

Istraživanje provedeno u SAD-u na 141 ženi pokazalo je da se žene koje primjenjuju vazelin vaginalno izlažu većem riziku od česte infekcije znane kao bakterijska vaginoza. Naime, istraživanjem se pokazalo da su žene koje su u proteklih mjesec dana koristile vazelin izložene dva puta većem riziku od bakterijske vaginoze nego žene koje nisu koristile vazelin.

Inače, prethodne studije povezale su vaginalno ispiranje s rizikom od bakterijske vaginoze, te većim rizikom od spolno prenosivih bolesti i upalne bolesti zdjelice.

Bakterijska vaginoza je vaginitis uzrokovan složenim promjenama vaginalne flore prilikom kojih se količina laktobacila smanjuje, a prerastaju anerobni uzročnici.

Simptomi uključuju sivi, gusti iscjedak koji ima miris na ribu i svrbež. Crvenilo i edem su rijetki. No, velik broj žena nema nikakvih simptoma.

Zbog bakterijske vaginoze žene mogu biti osjetljivije na spolno prenosive infekcije, uključujući i HIV. Također, ponekad bakterijska vaginoza može dovesti do upalne bolesti zdjelice, koja može uzrokovati neplodnost.

Izvor:
Obstetrics & Gynecology