Vegetarijanska prehrana može smanjiti rizik od raka debelog crijeva


Vegetarijanska prehrana može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Nova studija provedena u SAD-u na više od 77.000 odraslih osoba pokazala je da vegetarijanska prehrana može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 22 posto. Ukoliko se pak vegetarijanska prehrana kombinira s konzumiranjem ribe, tada je zaštitni učinak od raka debelog crijeva još i veći.

Svakako treba istaknuti da vegetarijanici koji su sudjelovali u istraživanju ne samo da su izbjegavali konzumiranje mesa nego su čak smanjili konzumiranje slatkiša, grickalica, prerađenih žitarica i zaslađenih napitaka.

Inače, poznato je da su neke ranije studije povezale konzumiranje crvenog i procesiranog mesa s većim rizikom od raka debelog crijeva, a konzumiranje hrane bogate vlaknima s manjim rizikom.

Također, treba spomenuti da je rak debelog crijeva drugi vodeći uzrok smrti od raka u SAD-u. Zahvaljujući kolonoskopiji mnogi životi su spašeni obzirom da su pomoću nje otkriveni prekancerozni polipi.

Naravno, uvijek je bolje spriječiti razvoj raka debelog crijeva, a očito je da u primarnoj prevenciji raka debelog crijeva prehrana ima važnu ulogu.

Izvor:
JAMA Internal Medicine